VIKTEN av vikten.....


Suck! Jag har insett vikten av vikten, och måste nu göra nåt åt det.
När jag sökte på webben fanns det inte så mycket roligt i receptväg att läsa,
inte nåt magert ialla fall,
så jag tänker bidra med mina favoriter!
Men observera - jag är lat i köket, så mina rätter
tillagas med lite kärlek och tålamod. Snabbt ska det gå innan jag svälter ihjäl!
Känns det igen?
Däremot lagar jag oftast 3 eller 4 portioner endera för frysen eller morgondagens lunch.

Har DU nåt gott och lämpligt, är jag glad för bidrag till sidan.


 
HETA RÄKOR - en härlig lördagsmiddag!
120 g skalade räkor/person 
1 strimlad röd paprika/ person 
10 cm strimlad purjo/person 
Curry, lite chilipeppar 
½ burk Heinz Spageroni (tomatsås)/pers + ev. lite vatten 
2 msk lätt-Creme Fraiche/ pers 
1 tsk olja att steka i/ pers 

Stek upp grönsakerna lätt i oljan så de mjuknar, krydda rejält med curry och chilipeppar. 
Häll över tomatsåsen och en skvätt vatten, låt puttra en 4-5 minuter. 
Dra stekpannan av värmen och rör ner Creme Fraiche´n. Nu får inte såsen koka, för 
då skär den sig. Det är inget farligt, men ser lite ... ut! 
Häll ner räkorna, rör om och låt bli varmt. 
Servera på Isbergssalladsbädd och med 1.5 dl bandspagetti eller ris. 
Ta gärna ett glas vitt vin till.... 


 
 
KYCKLING PÅ GRÖN BÄDD (3 port) 
1 stekt/grillad kycklingfilé /person 
1 påse färsk spenat alt 300 gr färsk hemodlad spenat/mangold 
citronsaft, 2 tsk riven ost/filé + 1 msk kesella/pers 

Skölj spenaten och riv den i bitar. Lägg i form. Häll över citronsaft - 
var inte snål. Det är gott! 
Krydda med salt och peppar. Lägg filéerna uppepå spenaten och klicka ut 
ihoprörd kesella och ost på varje. 

Ställ in i ugnen i ca 20 minuter, i 200 gr. 
Servera med 1.5 - 3 dl ris/ portion, samt lite goda salladsgrönsaker. 


 
 
"THAILÄNDSK FISK" (1 port) 
Strimla ½ purjo och 2 cm färsk ingefära i tunna strimlor, samt finskär ½ röd chilipeppar. 
Tag 150 g torsk/pers, skär i bitar 
Stek i 1 tsk olja tills fisken är vit i köttet Peppra något, och droppa på lite soja. 
Häll över 1 dl vatten + 3 msk ananasspad (från burk) med 2 tsk majsena utrört i vätskan. 
Låt koka ihop. 
Toppa med 1 ananasring skuren i bitar 
Låt alltihop bli varmt. 
Servera med 1.5 dl osaltat jasminris och strimlad kinakål.

 
 
WATERSOOI FROM BRÜGGE (2 port) -en riktig favorit!! 
Ta 1 portionsbit (150g) lax utan skinn + tre bitar (150 g)styckfryst torskfile (typ Festabs) och skär i 3x3 cm stora kuber eller ett paket fyrkantig torsk.
Skär 3 stjälkar stjälkselleri, 2 charlottenlökar och1purjo samt 3 morötter i tunna strimlor och lägg i låg, vid panna.
Häll över 1.5 dl fiskbuljong och ½ dl matlagningsgrädde. Krydda med 2 tsk dragon och 2 tsk basilika.
Strö ut fiskbitarna ovanpå och lägg på locket.
Låt koka i ca 20 minuter under lock tills fisk och morot är klar. 
Servera i djup tallrik med en vitlöksbaguette till 

(Detta är en gryträtt.Serveras med gaffel och ett glas vitt) 


 

EN DESPERAT DAGS REGELVERK....
att ta till när du måste ha onyttigt i dig!!!
 
 
 

1. Om du äter något, och ingen ser dig så innehåller det inga kalorier.

2. Då du äter en godisbit samtidigt som du dricker en sockerfri läsk, så
slår den sockerfria läsken ut godisets kalorier.

3. Då du äter tillsammans med en vän räknas inte din mats kalorier, så länge
du inte äter mer än din kompis.

4. Mat som används för medicinska ändamål räknas aldrig,
t ex varm choklad, konjak, rostat bröd, ostkaka.

5. Om du skaffar dig feta vänner så ser du smalare ut.

6. Mat och godis som intages på bio innehåller inga kalorier eftersom de är
en del utav underhållningspaketet.

7. Delar av kakor innehåller inga kalorier, ty då man delar kakan rinner
kalorierna ut.

8. Nattamat innehåller inga kalorier. Kylskåpets lampa är inte stark nog att
visa kalorierna vägen till vad man plockat ut ur kylen.

9. Matrester som finns på skedar och knivar vid förberedandet av matlagning
och bakning innehåller inga kalorier

10. Mat med samma färg har samma antal kalorier i sig. Exempel på detta är
spenat och päronglass samt svamp och vit choklad. Choklad är en universell
färg och går att byta mot vilken som helst.

När dagen/stunden är över, kan man återgå till ordningen....

(reglerna stulna nånstans på webben)


 
 
 
ROTSAKSWOK 4 PORT + YOGHURTSÅS 
2 stora morötter ca 300 g 
1 klyfta vitkål ca 100 g 
1 palsternacka ca 125 g 
1 bit kålrot ca 100 g 
0.5 purjolök 
1 gul lök 
2 tsk olivolja 
Strimla fint, typ tändstickstjockt, och stek i oljan 1-2 min. Rör om under tiden! 

Häll i 
1 burk krossade tomater 
1 tsk salt 
1 tsk basilika 
1 tsk mald koriander (kan uteslutas) 
0.5 krm grovmald svartpeppar 
0.5 dl hackad persilja 
1 pressad vitlök. 

Låt puttra under lock 4-5 minuter.(garnera med persiljan) 

Yoghurtsås: ca 3-4 msk/port 
1 dl fint strimlad purjo 
3 dl matlagningsyoghurt 
1 pressad vitlök 
1 tsk färsk, riven ingefära 
½ pressad lime naturell eller 2 msk från flaska. 
1 krm chilipeppar 
1 tsk svartpeppar 
½ tsk salt 

Servera med kokt pressad potatis


 
 
KINESISK FISK 1port 
150 g torskfile skäres i "ta-bitar" 
1-2 dm purjolök skäres i tändstickstjocka stavar 
3 cm färsk ingefära skärs i ännu smalare stavar 
½ röd chilipeppar skärs i små bitar 
Rör ihop 2 msk ljus soja med 2 dl vatten och 2 tsk majsenamjöl. 
Mjukstek grönsakerna i lite olja, häll över soja/vattenredningen och lägg dit fisken. Låt småputtra tills fisken är vit i köttet,(späd ev med mer vatten om det blir för tjockt) häll sen på en liten slatt sherry (ca 2 msk) 
Rör om. 
Ät med 1.5 dl kokta nudlar eller ris MED PINNAR! 

 
 
Nåt bland det godaste jag ätit..men fett!!! 
Stor Marinerad Sallad 

rå blomkål i små buketter 
Morötter i smala korta stavar 
paprika finstrimlad (stoppljus?) 
Fetaost-tärningar 

Dressing 
2 dl matolja 
0.25 dl ättiksprit 
1 msk strösocker 
1 msk senap 
mycket pressad vitlök (ca 6-8 klyftor) 

Låt stå ett par timmar Rör om ibland!

Currystark fisksoppa 4 port 
1 paprika 
1 aubergine eller 2 squash 
1 purjolök 
1 msk curry 
1 krm cayennepeppar 
1 l fiskbuljone 
2 msk tomatpuré 
400 g torskfile 
2 dl lätt creme fraiche 
(salt) 
Strimla/riv paprika, squash o purjo Fräs i lite olja. 
Tillsätt kryddorna, buljong och puré. 
Skär torsken i bitar, lägg i dem och låt sjuda ca 5 
minuter tills fiskköttet är vitt och fast. 
Tillsätt creme fraiche och salta om det behövs. 
Görgött!! Ät det med painriche och vatten! *Starkt ju* 

Vill du bidra med ett recept? Maila då: "Mästerkockan"
 
 

startsida

Sidan skapad 2000-01-20